Receptes salades

PA DE SANT JORDI

Ja queda moooolt poquet per Sant Jordi! És una de les jornades culturals (junt amb el Dia Internacional dels Museus) que més m’agrada! Ja us vaig contar l’any passat que de fa uns anys els Amics del Museu d’Història de Manacor tenim paradeta de llibres en el claustre dels dominics, però enguany jo només hi seré una estoneta, encara no estic del tot forta com per passar-m’hi tot el dia, com en anteriors edicions.

DSC_0481 Així i tot, ja em trob més forta per dins de casa, i he volgut intentar fer aquest pa que ja feia temps que veia per internet. He cercat en moltes webs i blogs i cada un té la seva pròpia recepta. En l’únic en què es posen d’acord és en l’inventor, en l’època en que es va inventar aquest pa i en els tres ingredients bàsics (formatge, sobrassada i nous), en el demés hi ha versions: uns s’assemblem més a un pa de forn, altres a un pa de motlle… Una de les receptes utilitzava 3 quilos de farina! Mare meva! Si n’hi hauria per alimentar tota la meva tutoria de l’institut durant uns quants dies!DSC_0475Res, que he aprofitat la recepta del pa de síndria (la primera recepta del blog!) i adaptar-la per fer aquest pa de Sant Jordi. Pràcticament no he fet variacions, just he afegit els ingredients que fan d’aquest pa un pa de Sant Jordi: la sobrassada, el formatge i les nous.    

Per cert, que l’inventor va ser Eduard Crespo, un forner barceloní, i ho va difondre el Gremi de Flequers de Barcelona la dècada de 1980. El dia de Sant Jordi és tradicional veure’n als forns i fleques, però també per la Mercè o la Diada de Catalunya.

DSC_0456

Ingredients:

  • 395 g de farina de força
  • 1 cullerada sopera de sucre
  • 250 ml de llet
  • 1 vermell d’ou
  • 3/4 de cullereta de sal
  • 20 gr de mantega
  • 1 sobret de llevat sec de pa
  • 80 g de sobrassada
  • 70 g de formatge curat de Maó
  • 35 g de nous picades
  • opcional: colorant groc i vermell en pasta

Pas a pas:

1- Posau en un bol la farina i feis un forat al mig. En ell, posau-hi: el llevat, la llet, la mantega, el sucre, la sal i el vermell d’ou. Pastau bé. Aquí, si ho feis bé, notareu els braços com si haguéssiu anat al gimnàs!

2- Un cop ben pastat, feis 3 bolles: una l’heu de tornar a pastar amb la sobrassada, l’altra amb el formatge ratllat i l’altre amb les nous.

3- Veureu que les dues pastes de colors, la de formatge i la de sobrassada, queden una mica fluixetes de to. Si voleu, podeu afegir-lis una mica de colorant. Jo n’he posat en totes dues, encara que a la vermella no n’he hagut de posar massa ja que la sobrassada ja li ha donat un to que m’agradava. Però la de formatge sí que en necessita ja que el formatge no tenyeix gens. Si no en posau també anirà bé, però el dibuix final us quedarà molt pàlid.

4- Untau d’oli un motlle rectangular i enfarinau-lo. Agafau la pasta amb les nous i posau-la en el fons del motlle intentant deixar-la més o manco igual per tot.

5- Amb la pasta vermella feis 4 bolletes similars, i amb la groga feis-ne 5. Donau forma allargada a cada bolleta de la mida del motlle que aneu a utilitzar.

DSC_0443

6- Col·locau les pastes vermella i groga formant la senyera i aixafau-les una mica fins que cabin dins del motlle.

DSC_0445

7- Deixau reposar-ho tot i tovar fins que dobli el seu volum.

8- Posau el forn a 175º-180º, i en estar calent posau-hi el pa. Per a que no agafi molt de color per damunt posau-hi un paper de forn per sobre. Ho heu de tenir uns 30-35 minuts, depèn sempre del forn, ja ho sabeu.

DSC_0446

Aquest pa no necessita res més! Per si sol ja és un berenar ben complet. Però ho podeu acompanyar del que volgueu, en això el límit ho posau vosaltres.

Dissabte sortiu una miqueta pel claustre dels dominics i veniu a veure’ns que tendrem novetats!!! Us esperam!!!

Entrades Anteriors Propera Entrada

També et pot interessar...

10 Comentaris

  • Respondre Pequeños Accidentes (Lola Redondo) 22 d'abril de 2016 a 7:57

    Qué buena pinta tiene!! Qué fácil lo que haces para que salga el dibujo en el bizcocho. Feliz día de Sant Jordi!!

    • Respondre decolorsisucre 23 d'abril de 2016 a 13:53

      Lola! Es que es muy muy fácil! Y sabe… mmmmmm… Ya me contarés si algún día te animas a hacerlo!
      Un beso!!!

  • Respondre Beatriz 22 d'abril de 2016 a 8:21

    M’ha agradat molt veure el pas a pas, que curiós!! Si et soc sincera, mira que es tipic de sant jordi, pero no l’he tastat mai…si estiguessim més a prop, t’en demanava un bocinet!!
    una abraçada, molt feliç diada!!

    • Respondre decolorsisucre 23 d'abril de 2016 a 13:55

      Beatriz! Això vol dir que un dia que travessi el Mediterrani hauriem de fer una trobada, no trobes? 😉 Feliç Sant Jordi!!!

      • Respondre Bea 23 d'abril de 2016 a 22:01

        Joana…algun dia hauríem de fer-ho realitat! una trobada blogging abc , no estaría bé??

        • Respondre decolorsisucre 24 d'abril de 2016 a 16:35

          Sí!!!! Fins d’aquí un any ho tenc malament per anar a Barcelona o a Madrid (o allà on sigui, aix… la senyora economia em té fatal), però seria genial!

          • lavanda 26 d'abril de 2016 a 21:39

            doncs ara en serio…si tenim 1 any per organitzar-nos, ens ho podriem plantejar! tot es parlar-ho..!

  • Respondre Beladiras 23 d'abril de 2016 a 21:20

    que pinta!!!!

  • Respondre Anabel Ureña 29 d'abril de 2016 a 15:42

    Quina delicia, es espectacular, petons

  • Deixa un comentari