Aquesta serà una entrada curteta però molt vistosa. Voleu fer una obra d’art sense embrutar cap pinzell? Idò parau atenció.
El que no us puc assegurar és el resultat exacte ja que tot és producte de l’atzar. Una de les coses que vaig aprendre a la carrera és que els pigments vegetals són els més inestables, s’oxiden amb més rapidesa, viren cap a altres colors i es degraden amb una velocitat molt més ràpida que altres pigments més estables com els fets a partir de minerals o fins i tot d’animals. Però aquest confinament ha donat per experimentar molt!
I cercant, cercant… vaig topar amb l’eco printing. No és més que l’estampació d’elements vegetals a sobre de diferents superfícies. Hi ha diferents tècniques, amb resultats molt diferents als que us duc avui, però podem dir que aquest és apte tant per entretenir adults com petits sense massa complicacions i amb materials fàcils de trobar.
Ens posam a la feina?
Materials:
- Paper de gramatge alt, tipus paper d’aquarel·la (sol estar entorn els 300 g)
- Folis blancs
- Flors que tenguin els pètals carnosos (tipus margalida, rosella, gladiol…)
- Martell
- Esponja
- Aigua
- Vinagre blanc
- Pinces
Passa a passa:
1- El primer que hem de fer és el més entretingut, i és anar a cercar les flors. Tenc la sort de viure a foravila per tant un dia d’aquests de confinament vaig “sortir d’excursió” sense sortir de ca nostra a recol·lectar flors. Totes les que vaig agafar varen ser flors silvestres: margalides grogues, gladiols liles i roselles. No us preocupeu massa pel pedigrí d’aquesta matèria prima.
2- En ser a casa, tallam el paper d’aquarel·la amb la forma que volguem. Pel que podeu veure vaig tallar unes trinxes llargues i no molt amples. En una cubeta posam un parell de dits d’aigua i un bon raig de vinagre. Humitejam el paper una mica amb una esponja amb aigua i vinagre.
3- Aquesta passa és important, més que res per no espenyar cap taula ni rajola important de casa, per tant hem d’anar en compte. Posam el paper en terra i la flor, o les composicions de flors, a sobre. A sobre de les flors hi posam el foli blanc i, amb molta cura, anam aixafant les flors amb un martell. En un principi anau en compte perquè fins que no estan ben aixafades es poden moure de lloc, i el vostre disseny es pot desplaçar i no quedar bé. Un cop estigui ben aplanada podem anar repassant bé amb el martell per tota la superfície per assegurar-nos que tot el suc de les flors passa al paper.
4- Amb molta cura separam el foli del paper d’aquarel·la. Veurem que algunes parts de la flor han quedat adherides al paper. Amb unes pinces retiram els trossos més grossos. Quan els pigments de les flors sobre el paper s’hagin assecat podrem retirar els trossets més petits espolsant una mica amb els dits. Si ho provam de fer en humit escamparem els pigments.
I ja teniu les vostres obres d’art natural acabades! L’aigua amb el vinagre ajudarà als pigments a fixar-se en les fibres del paper, però us ho he advertit al principi, és possible que amb el pas de temps i la incidència de la llum a sobre d’ells, els colors vagin variant. Però també pot ser una bona oportunitat per fer un experiment d’observació amb els més petits, no?
Ens veiem aviat! Besades!
No hi ha Comentaris