Toni Gomila, com ja va fer Guillem d’Efak fa temps, diu en el seu pregó de les Fires i Festes de Manacor de 2012 que Sa Roca des Castellet irradia una energia cap als manacorins que fa que sigui terra d’artistes incomparables (encara que en Guillem trobava que hi havia una branca artística a qui no devien arribar bé aquestes ones, però això ja seria un altre tema).
L’entrada d’aquesta setmana no va exactament d’artistes (que en certa manera sí que ho són), si no del lloc, i d’una experiència. Qui més qui manco, a Mallorca tothom en algun moment de la seva vida ha fet herbes. Herbes dolces, seques o mesclades, cadascú al seu gust.
Ja feia dos anys que no hi anava, però enguany he tornat a fer-ne a ca uns amics que tenen la casa just a baix de s’Ermita, el que vol dir que Sa Roca des Castellet hi és ben a prop (com no han de sortir bé les herbes! Si serveix per artistes per força ha d’anar bé per la beguda espirituosa per excel·lència d’aquesta terra nostra).
El cas és que fa unes setmanes, just començat el mes de maig, ens trobàrem tots allà i senallons en mà, i tisores de podar, començàrem la recerca.
La llista d’herbes és com les regles del tupatup, cada casa té les seves. He sentit de gent que just hi posa 13 herbes, d’altres que tenen una llista tancada, però les que nosaltres feim allà mai són iguals. Uns anys s’hi posa més d’això, un altre més d’allò… I també va a gusts. Hi ha gent que hi posa ruda i hi ha gent que no. Gent que hi posa més albercoc o níspero. Gent que no hi posa pètals i gent que sí… I així fins que ens cansem d’enumerar.
Ja podeu veure a les fotos (i no hi són totes), que n’aplegàrem una bona quantitat. Necessitàrem dues taules per estendre-les totes.
Aquesta és la llista que nosaltres vàrem utilitzar perquè, ja us dic, era el que vàrem trobar aquell dia:
Ingredients
- Herba Lluïsa
- Taronjí
- Herba sana
- Morduix
- Sàlvia
- Fonoll
- Menta
- Herba de Sant Joan
- Romaguer
- Mata
- Garrover
- Ullastre
- Cost
- Rosa
- Vauma rosa
- Cirerer de Betlem
- Rotaboc
- Espígol
- Flor de vauma
- Ruda (d’aquesta no en vaig posar, l’olor és molt forta)
- Romaní
- Canya
- Flor de cascall
- Murtera
- Aritja
- Taronger (clovella de taronja i fulles)
- Llimonera (clovella de llimona i fulles)
- Níspero (fruita i fulles)
- Camamilla
- Pi
- Cafè
- Albercocs
- Cireres
- Tem
Pas a pas
1- Primer tallàrem la canya per la part de dalt, de l’ull, per ajudar-vos a empènyer el ingredients dins la botella, al final també la hi posàrem a dins.
2- Començàrem per posar les fruites i els pètals de les flors, donen molt de color. Dels pètals és suficient un o dos de cada. De les fruites va a gusts. Jo en vaig posar igual algun tros més que algú.
3- Seguim amb les herbes ja, i depenent del gust de cadascú també se’n posa més o manco. Però s’ha d’anar alerta ja que algunes amarguen. Si és la primera vegada que en feis és millor fer-ne amb gent que en sap.
4- Per fer tap, ja al final, posau el fonoll, aquest sense massa por, i per acabar la canya que heu utilitzat fins ara, sense fulles, només la de l’ull.
5- Un cop totes les herbes i fruits ja són a dins és hora de triar com voleu que siguin les vostres: dolces, seques o mesclades. Per fer-les dolces just heu d’afegir anís a la botella fins a omplir-la. Si les voleu seques ho haureu de fer amb cassalla, i per les mesclades amb els dos a l’hora. De totes maneres, encara que us agradin seques seria aconsellable que hi posessiu una part de licor dolç. Això va a gusts.
6- Heu de deixar reposar la mescla i ja veureu els primers dies els colors tan fantàstics que té la botella. I no us preocupeu si no tornen precisament verdes.
I com ja és costum, una activitat com aquesta no pot acabar així com així, ha de ser amb “peu davall taula”. I ja podeu veure a les imatges que després d’això ja no poguérem sopar. Operació biquini? Naaaaa…
Si no n’heu provat de fer mai, feis-ho. És tota una experiència. Molt millor amb amics, que són el millor de tot. Si teniu l’oportunitat no la deixeu escapar, i de passada mantenim costums molt nostres.
Ens veim la setmana que ve?
Besades!
No hi ha Comentaris