General

L’ALIMENTACIÓ A MANACOR.

Com ja us vaig explicar la setmana passada, aquesta entrada no tendrà cap recepta, si no que serà la crònica d’un projecte en el que em fa molta il·lusió haver participat. Però la setmana que ve preparau-vos, que la cosa ve dolça!

Ahir va ser un gran dia. Ple de nervis, il·lusió i treball. Ahir, els membres de l’Associació d’Amics del Museu de Manacor vàrem inaugurar la nostra darrera exposició: PARAM TAULA, HISTÒRIA DE L’ALIMENTACIÓ A MANACOR.

fulleto-1

fulleto-2

En aquesta exposició hem volgut mostrar l’evolució d’un aspecte de la vida dels manacorins que ens ha fet ser, en part, tal i com som avui en dia. Hem volgut ensenyar el pes que han tengut les diferents cultures que han habitat el nostre terme en la visió que en tenim avui en dia dels aliments i els costums a la taula. I tot això ho hem pogut fer gràcies a la tasca tant dels membres de l’associació com a tots els col·laboradors i personal del Museu de Manacor, que han estat pendent en tot moment de tots els detalls.

DSC_0354

Sala de la prehistòria, època romana i època islàmica.

DSC_0351

Sala de les paraules “corioses”, expressions, cançons i mots “coents”.

DSC_0348

Sala de les paraules “corioses”, expressions, cançons i mots “coents”. No oblideu deixar la vostra aportació dins l’olla!

DSC_0347

Sala de l’època medieval fins els nostres dies.

Aquesta exposició va començar fa 10 mesos, en una de les nostres reunions, que sempre feim amb “peu davall taula”. Sembla mentida, però amb la panxa plena surten les idees més bones, no trobau?

Sin-título-4

L’exposició s’articula entorn d’un eix cronològic que va des de la prehistòria manacorina, amb la informació que ens donen els jaciments del terme, fins aproximadament el segle XIX, on els pous i sitges descoberts fa una anys al centre de Manacor han tengut un paper principal.

Sin-título-3

Envoltant de l’exposició, i com és habitual, tendrem una sèrie d’activitats i xerrades:

Xerrades:

  • 29 d’octubre a les 20,15h: “El vi a Mallorca a l’antiguitat”, a càrrec de l’arqueòleg Antoni Puig.
  • 12 de novembre a les 20,15h: “La vaixella i alimentació en època romana”, a càrrec de la filòloga Antònia Soler.
  • 26 de novembre a les 20,15h: “La taula de les rondalles”, a càrrec de la filòloga Magdalena Gelabert.
  • 10 de desembre a les 20,15h: ” Cuina mallorquina de Nadal”, a càrrec de l’historiador Antoni Tugores.

Tallers:

  • Per les escoles que ho sol·licitin: “Mosaics i llegums”
  • 21 de novembre a les 11h: “Taller de cuina i vi romans”, a càrrec del cuiner Marcos Martínez i l’arqueòleg Albert Forés. Màxim 25 persones, inscripció prèvia, 18 euros per persona. Telèfon: 971 84 30 65.
  • 19 de desembre a les 11h: “Taller familiar de Nadal”, a càrrec dels membres de l’Associació d’Amics del Museu de Manacor. Inscripció prèvia, Preu per socis: 8€; preu per no socis: 10€. Telèfon: 971 84 30 65.

Visites guiades a l’exposició:

  • 7 de novembre a les 17h.
  • 10 de desembre a les 19h.

Com podeu veure, tenim un programa d’activitats bastant completet!

Sin-título-2

El nostre modern tinell ensenyant el luxe de la nostra vaixella.

Idò ahir vespre va arribar el moment de la inauguració. Després d’aquests 10 mesos de feina, de les corregudes, de les hores d’investigació, de les buidades de cap per aconseguir que tot empastés bé… Després de tot això… Ahir a la fi poguérem ensenyar la tasca feta. Arribaren les autoritats i començàrem l’explicació, de manera molt breu, de tota la informació visible (i no visible) del que tenim a les sales. Els visitants demanaren, participaren sobretot de la darrera sala (per saber què hi feim allà haureu de venir al Museu 😉 ), i per acabar férem una mussa a la clastra.

PicMonkey Collage

Imatges de diferents moments de les explicacions a les sales.

Com no podia ser d’altra manera, tal com començàrem l’exposició, l’acabàrem, amb “peu davall taula”. Com pot ser millor?

DSC_0331

Fins la setmana que ve! Salut!!!

Entrades Anteriors Propera Entrada

També et pot interessar...

1 Comentari

  • Respondre LLIBRES! DE CUINA, EVIDENTMENT… | De colors i sucre 5 de febrer de 2016 a 16:02

    […] microhistòries, i la cuina mallorquina. De fet va ser uns dels nostres col·laboradors en l’exposició que ja férem fa uns mesos al Museu de Manacor. N’ha escrits molts de llibres de cuina, […]

  • Deixa un comentari

    Translate »