General

TALLER DE VINS I CUINA ROMANA

Aquest dissabte dia 21 s’ha realitzat al Museu de Manacor un taller de vins i cuina romana. Aquest taller s’emmarca dins el cicle d’activitats de l’exposició “Param taula”. I jo hi he anat!!!!

El taller l’han realitzat els arqueòlegs Albert Forés i Daniel Iranzo juntament amb el professor de la UIB i cuiner Marcos Martínez. Sincerament, crec que tots els que erem allà ens ho hem passat molt bé amb tots tres.

DSC_0012

Per començar, n’Albert ens han fet un resum de l’arribada del vi romà a les Balears. Aquesta arribada va ser el s. II a. de la n. e. amb la conquesta de les Balears, però abans ja n’hi havia, i també n’arribava d’altres procedències. El vi va ser en un principi, moneda de canvi entre els romans i els pobladors baleàrics. I la pregunta era, és que els romans només bevien vi? Idò segur que no, però sí que era molt millor a beure aigua per motius de salubritat. També l’utilitzaven per tapar sabors d’aliments que possiblement no estesin en el seu millor moment per ser menjats.

DSC_0014

Passada aquesta breu explicació hem començat a tastar els vins que ens han duit, que són el projecte que ha sortit d’un grup d’arqueòlegs i enòlegs per recuperar els sabors de l’antiguitat. Aquest projecte, Baetica, ha recuperat les receptes dels antics romans i fins i tot fermenten els vins en recipients ceràmics, no de fusta. Entrau a la seva web i us podreu informar millor.

Hem tastat els 4 vins: el Mulsum, vi dolç amb mel; i els tres vins condita (condimentats) el Sanguis (de roses), l’Antinoo (de violetes) i el Mesalina (de canyella).

Sin-título-2

I com podeu comprovar ara, hem començat a l’inrevés, perquè hem començat bevent i després hem fet el taller de cuina. El taller l’ha realitzat com us he dit abans, el professor Marcos Martínez amb l’ajuda de tres dels seus estudiants, que han fet una feinada per enllestir-nos els plats que hem tastat.

DSC_0017

Hem tastat 6 plats, i cada un ha estat una sorpresa diferent, tant per la combinació d’ingredients com de sabors. Evidentment no podem dir que aquests plats eren els autèntics que menjaven els nostres avantpassats romans ja que ni la manera de cuinar ni els ingredients són exactament els mateixos (fins i tot alguns han desaparegut), però són una versió modernitzada que ha fet que poguem acostar-nos una mica més a la cultura romana antiga. Aquests són els plats que hem provat avui dematí:

Sin-título-10

Figues amb mel i formatge.

Sin-título-9

Amanida de ciurons.

Sin-título-8

Musclos amb herbes.

Sin-título-7

Panxeta al forn especiada.

Sin-título-6

Natilles amb peres al vi.

Sin-título-5

Dàtils farcits de fruits secs i caramel·litzats.

 

Si algun dia teniu l’oportunitat d’anar a un d’aquests tallers no ho dubteu, passareu una bona estona, aprendreu història… i menjareu! Ens veim la setmana que ve! Salut!

Sin-título-1


PD: Disculpau la qualitat de les fotos, he estat més pendent de les explicacions i de menjar que de si les fotos em quedaven bé o no. A més, encara que no sigui una disculpa, la il·luminació de la sala de prehistòria del Museu de Manacor no és massa bona.

PD2: I us preguntareu… i per què un taller de cuina es fa dins una de les sales del Museu? Idò perquè no hi ha més lloc! Aprofit per reivindicar el que ja fa més de 10 anys que demanam NECESSITAM UNA SALA POLIVALENT PER FER ACTIVITATS EN EL MUSEU DE MANACOR. Au, reivindicació feta.

Entrades Anteriors Propera Entrada

També et pot interessar...

1 Comentari

  • Respondre TALLER DE TORRONS | De colors i sucre 20 de desembre de 2015 a 9:05

    […] i ahir donàrem punt al de tallers. En una entrada anterior us vaig ensenyar el que férem en el taller de cuina i vins romans i avui us explicaré el que férem ahir en el taller de […]

  • Deixa un comentari

    Translate »