Conta la llegenda que un drac ferotge tenia atemorits als vilatans d’un poble. Tant, que un dia varen decidir que donarien al monstre a una persona perquè se la mengés. El drac es va sentir satisfet i no els va tornar a molestar.El problema va venir a l’hora de decidir a qui oferirien diàriament, així que ho varen fer a sorts.
Un dia, la persona a qui li va tocar el torn de ser engolida va ser a la princesa. El rei, que era just, a pesar de sentir un gran dolor, va acceptar el destí de la seva filla i va ser oferida a la bèstia terrible, que se l’havia d’empassar.
La princesa, va anar fins allà on l’esperava el seu destí i es va trobar amb un jove cavaller. Espantada per la sort d’aquell jove, la princesa va demanar-li que fugís d’allà. Però ell havia arribat de molt lluny per enfrontar-se al drac i així ho va fer! Després d’una lluita curta però intensa Jordi, que era com s’anomenava aquell valent cavaller, va ferir greument al drac, que va començar a sagnar. D’aquella sang va néixer un roser amb les roses més vermelles que no s’havien vist mai.
El cavaller va tallar una rosa i la va oferir a la princesa, com també el drac, que ferit va seguir a la princesa i al cavaller fins al poble on els vilatans varen acabar a la fi amb la bèstia que fins aleshores els havia tengut atemorits.
Cada any, el 23 d’abril es celebra el dia del llibre, i també Sant Jordi. Sant Jordi realment no va existir, però la llegenda és una d’aquelles típiques de l’edat mitjana on hi ha de tot: el cavaller, la princesa i el drac, aquest darrer que no falti. I com passa per Sant Antoni, aquí som més amics del drac que del sant. O al manco el trobam més simpàtic.
També cada any, i ja en fa uns quants, l’Associació d’Amics del Museu de Manacor posa paradeta al claustre del convent dels dominics de Manacor. I enguany, evidentment hi tornarem a ser. I aquesta vegada durem aquestes agulletes enganxades a la roba, per celebrar una mica més aquest dia: Sant Jordi, la princesa i el drac (que en aquesta versió no fa cap por ni una).
Les voleu fer? Hi sou a temps!
Necessitau:
– Feltre de colors (els que necessiteu o vos facin més ganes)
– Plantilles (les heu d’imprimir sobre un full DIN-A4)
– Tisores
– Fils de colors (tipus Dàlia) i agulla
– Cola especial per teixits
– Fil de cua de rata
– Bolles de fusta de colors
– Lluentons
– Roses de tela
– Agulles de roba
Anem pas a pas:
1- Imprimiu el full següent sobre una cartolina DIN-A4. Retallau les diferents peces que hi ha que vos serviran de plantilles.
2- Marcau les plantilles sobre els diferents feltres de colors, retallau i preparau tot el material de l’agulla que voleu fer.
Drac |
Sant Jordi |
Princesa |
3- Anem a enganxar peces:
Per la princesa: enganxau la peça de color beix per darrera de la peça groga amb la cua. També, si voleu, enganxau un tros de randeta per darrera del vestit.
Pel cavaller: Enganxau la peça de color beix per darrera de la peça grisa que fa de casc. A una de les peces del cos enganxau la peça de color blanc a la part de dalt. També enganxau l’espasa i el cinturó per sobre d’ella i per baix de la peça blanca.
Pel drac: enganxau les dents i la panxa. La cresta l’heu d’enganxar per darrera de la peça del cos.
4- Ara toca cosir un poc:
Per la princesa: cosiu els ulls amb fil negre. Cosiu també una fila verda com a diadema en el cap i la rosa en el vestidet. A sobre podeu enganxar un lluentonet, que li donarà un to més cuco.
Pel cavaller: cosiu els ulls amb fil negre i la creu al pit amb fil vermell.
Pel drac: cosiu els ulls amb fil negre i la boca amb fil vermell.
5- Unim les peces:
Per la princesa: uniu la part del davant i del darrera del cap. Quan aquesta part estigui, començau a cosir el vestit per un costat, i quan arribeu a la part del cap, posau el fil de cua de rata per dins del vestit i tot això dins del cap. Acabau de cosir.
Pel cavaller: feu el mateix que amb la princesa. Quan tengueu tot el vestit, cosiu també la part del mig de les cametes deixant una part del fil de cua de rata en cada costat.
Pel drac: cosiu el drac començant per un costat de la panxa. Quan arribeu a l’altre costat és el moment d’afegir les cametes amb el fil de cua de rata, i acabau de cosir.
Tota aquesta part l’haurieu de fer amb punt de trau, que es fa com teniu en aquesta il·lustració.
6- Arriba l’hora dels darrers detalls:
Per la princesa: cosiu l’agulla per darrera, i fermau les bolletes en el fil, com si fossin peuets.
Pel cavaller: heu de fer el mateix que amb la princesa.
Pel drac: enganxau l’aleta sobre el llom del drac i fermau les bolletes en el fil, com si fossin les potetes. Cosiu també l’agulla pel darrera.
I ja teniu les vostres agulles per celebrar un gran Sant Jordi 2015! Regalau roses i llibres i gaudiu de la CULTURA!
1 Comentari
[…] realitat les instruccions són les mateixes que les agulles de Sant Jordi. En aquesta entrada just us donaré unes indicacions perquè us sigui més fàcil el muntatge de […]