Receptes dolces

BUNDT CAKE DE XAROP D’AURÓ

Sí! Un altre bundt! De veres que quan els veus en foto són una passada, però és que quan els tens davant… Tan perfectes, amb aquestes  formes tan màgiques… No sé, és que fins i tot una coca de iogurt és encara més especial amb aquests motlles. No trobau?

dsc_0076

I clar, els amics i la família ho tenen més que clar a l’hora de fer-te un regal. Però no us penseu, no ho és tan  fàcil triar-ne un, així com així. Com més els mires més t’agraden! Idò bé, ja era hora d’estrenar aquest. És el model Crown, i és un dels darrers models que ha sortit. Per dins té una capa antiadherent com tots els altres, però per fora és daurat… M’encanta!!! I l’he decidit estrenar amb una recepta amb un ingredient un tant especial, el xarop d’auró.

dsc_0058s

Ja us veig les cares de “què serà això del xarop d’auró?”. Idò no és més que el tan anomenat a les pel·lícules americanes sirope de arce.  La veritat és que si m’ho haguessin dit de petita, el que jo coneixia d’un “arce” era “La aldea del arce”. La recordau? Eren uns dibuixos animats on hi havia conillets, esquirols, ossets… que vivien a l’Aldea del Arce (shamalele, shamalà…).

Però aquests dies que he estat xerrant amb gent d’aquesta recepta, i sobretot de l’ingredient principal, es veu que en comptes de pensar que és un arbre pensen que és un animal… i la veritat és que el nom no ajuda gaire, és bastant curiós. Els canadencs riurien una bona estona amb nosaltres! I és que més del 80% de la producció d’aquest xarop es produeix allà, al Canadà, i també a la part més al nord d’EE. UU. Es veu que aquest xarop s’extreu de l’aigua d’aquests arbres que han de tenir més de 45 anys, que és quan tenen un diàmetre de tronc adequat. És un líquid amb una consistència més líquida que la mel i d’un color semblant al caramel.

Per fer aquest bundt he seguit la recepta de na Bea Roque, del seu llibre El rincón de Bea. I ja us dic ara que el xarop d’auró no és precisament el que es diu un ingredient barat, però si voleu que us surti bé, us convé comprar un xarop de bona qualitat, i no substituir-lo per mel o qualsevol altre edulcorant, perdria tot el sentit. Anem amb la recepta!

 dsc_0063

Ingredients:

  • 200 g de mantega
  • 100 g de sucre morè
  • 2 ous de talla L
  • 280 g de farina
  • 2 culleretes de llevat en pols
  • 1/2 cullereta de bicarbonat
  • 1/2 cullereta de sal
  • 125 ml de xarop d’auró
  • 2 culleretes d’extracte de vainilla
  • 250 ml de nata fresca (crème fraîche)

Pas a pas:

1.- Posau en un bol la farina, el llevat, el bicarbonat i la sal. Reservau.

2.- En un robot de cuina posau la mantega a temperatura ambient i el sucre i bateu fins que la mantega hagi pujat un poc i el sucre estigui pràcticament fos.

3.- Afegiu els ous un a un a la mantega i el sucre. No afegiu un fins que l’anterior no estigui ben integrat. Li costarà una miqueta, semblarà una pasta tallada, però no us preocupeu, seguiu batent.

4.- En aquest moment podeu afegir el xarop d’auró i la vainilla.

5.- Ara heu d’acabar d’afegir a la mescla els ingredients que tenim reservats en 5 tandes: 1/3 part dels sòlids (farina…)  + 1/2 part de la nata fresca + 1/3 part dels sòlids + 1/2 part de la nata fresca + 1/3 part dels sòlids.

6.- Vessau la pasta dins el motlle convenientment untat d’sprai, mantega… i forn a 175º uns 45-50 minuts. No se us acudeixi obrir el forn abans dels 45 minuts! Gran error meu de la primera vegada que vaig intentar fer aquest bundt. Comprovau que estigui ben cuit punxant amb un escuradents, si surt eixut ja el podeu treure del forn.

7.- Una vegada fora del forn no el treieu del motlle de seguida, deixau-lo reposar 10 minuts. Després ja el podreu treure sense problemes.

sin-titulo-1

Si l’intentau fer a casa (on podeu emprar altres tipus de motlles amb forat al mig), comprovareu el gust tan especial que té. Entre el sucre morè i el xarop d’auró a mi em recorda a aquells dies de fred en els que estàs el capvespre en el sofà amb una beguda calenteta… Mmmmm… Hi pot haver res millor?

Provau de fer-lo i ja em contareu.

Besades!

Entrades Anteriors Propera Entrada

També et pot interessar...

2 Comentaris

  • Respondre beatriz 11 de novembre de 2016 a 10:06

    Mai a la vida hagués dit que el xarop d’auró era el jarabe de arce…. jajaja, a mi aquestes traduccions tan nostrades em fan gracia ( cigaló…etc..jaja) Bueno, en fin, que em disperso. Que es veu un bundt preciós i molt original amb el teu motllo, i que el gust es que m’el puc imaginar i tot ….mmmm….pq no et tindré més a la vora? 😉 Un petó Joana, felicitats .

    • Respondre decolorsisucre 12 de novembre de 2016 a 6:36

      El dia que menys t’ho esperis apareixaré per Andorra amb un bundt! ???
      I tens raó, hi ha algunes paraules que tenen el seu què, però si no les empran nosaltres… no les emprarà ningú!
      Besades!!!

    Deixa un comentari

    Translate »