Sabeu què és el prosecco? Fins fa dos estius jo tampoc ho sabia. I és que resulta que no bec alcohol. No és que no l’hagi tastat, però no em crida l’atenció, o millor dit, hi ha sabors que m’atreuen més. A vegades però, hi ha gent i esdeveniments que arriben a la teva vida sense esperar-lo, igual que algunes coses que no t’esperes. Ja us he xerrat en més d’una ocasió de l’Associació d’Amics del Museu de Manacor. I és que ells arribaren a la meva vida en un moment ideal. Amb ells he viscut moltes coses: viatges, sortides, exposicions, tallers, gimcanes… I no us penseu, com en qualsevol família també hem compartit rialles, festa, diversió i com no, preocupacions, discussions, i alguna mala cara. Però com en tot, al final pesen més les coses bones que les que no ho són tant. Una de les activitats que feim i que té més èxit és el Cicle de les Muses. En aquest cicle feim una mica de tot, aprofitat que les muses ens inspiren: música. cinema, dansa, teatre… I alguna festeta de tant en tant… L’any passat per primera vegada duguérem aquesta marca de vi a la musa estrella del cicle, la Musa de l’Astronomia. I enguany, com que la gent va quedar encantada, l’hem tornat a dur.El prosecco és un vi blanc italià escumós sec o extrasec. S’elabora a partir del raïm de la varietat Glera. Per a obtenir la D.O.C. (Denominació d’Origen Controlada) aquest raïm ha de procedir de les regions de Friuli-Venècia Julia i el Véneto, o també del nord de Treviso per al prosecco del Véneto.
A Itàlia, el Prosecco es gaudeix com un vi per a qualsevol ocasió. Fora d’allà, es consumeix majoritàriament com a aperitiu, com un cava.
Aquest que he fet servir per la recepta és el VNC Prosecco D.O.C. Brut Aquesta casa produeix els seus vins a partir de cultius ecofriendly, i amb mètodes totalment naturals (llevats naturals), el que fa que sigui un producte sense elements químics. Què més es pot demanar!!!
Ingredients:
Per als cupcakes
- 100 g d’oli de girasol
- 150 g de sucre
- 1 pessic de sal
- 2 ous i 1 vermell d’ou
- 200 g de farina
- 1/2 cullereta de bicarbonat
- 40 ml de llet
- 120 ml de VNC Prosecco D.O.C. Brut
- 1 cullerada de confitura de llimona + 1 cullerada d’aigua calenta
Per a la buttercream de merenga suïssa
- 4 blancs d’ou talla M
- 220 g de sucre blanc
- 250 g de mantega
- la pell ratllada d’una llimona
Per a la gelatina de prosecco
- 150 ml de VNC Prosecco D.O.C. Brut
- 3 fulles de gelatina
Pas a pas:
Per als cupcakes
1.- Mesclau l’oli i el sucre. Quan estigui ben mesclat afegiu els ous, un a un, fins que estiguin ben integrats.
2.- Mesclau a part la farina, la sal i el bicarbonat. Anau afegint aquesta mescla a l’anterior a poc a poc fins a que no quedi cap grumoll.
3.- Afegiu la llet.
4.- Per últim, afegiu el prosecco. Us quedarà una pasta molt líquida. Posau dins les càpsules fins a 3/4 de la seva capacitat.
Forn a 175º, baixau-lo a 160º en posar la palangana de cupcakes. Teniu-los uns 20 minuts, no obriu el forn fins al manco haver passat 15 minuts. Treieu-los del forn una vegada passats 20-22 minuts o fins que en punxar amb un escuradents aquest surti net.
5.- Preparau la confitura de llimona afegint una cullerada d’aigua calenta per fer-la més líquida. Un cop trets el cupcakes del forn, i en calent, pinzellau-los amb aquesta mescla. Deixau refredar.
Per a la buttercream de merenga suïssa
1.- Posau els blancs d’ou i el sucre a bany Maria removent de tant en quant fins que en tocar amb els dits el sucre s’hagi dissolt completament i no noteu cap granet.
2.- Posau aquesta mescla anterior a la batedora i bateu fins a que la merenga hagi pujat i estigui freda.
3.- Afegiu la pell de la llimona fins que estigui ben repartida.
4.- Anau afegint la mantega a trossets anant alerta que estigui ben fluixa. Quan faci un poquet que li hageu afegit veureu que la mescla té pinta de tallada. Tranquils, deixau que segueixi batent durant uns minuts (entre 5 i 10). Pensau que estau mesclant un element no greixós amb un que sí ho és, necessita una estona per emulsionar. Quan estigui ben mesclat veureu que la mescla torna molt sedosa.
5.- Posau la buttercream en una màniga pastissera i decorau els cupcakes freds.
Per a la gelatina de prosecco
1.- Posau les fulles de gelatina en aigua freda i deixau que s’hidratin.
2.- Posau el prosecco al foc fins arribar a 80º. Si no teniu termòmetre, el punt és més o manco quan comença a bullir. Aquest pas és essencial ja que l’alcohol no gelifica, per tant li heu de treure.
3.- Afegiu les fulles al prosecco calent. Vessau en un recipient i deixau gelificar. Pot tardar unes hores.
4.- La gelatina no quedarà molt dura, més aviat fluixeta. Amb una cullera agafau un poquet de gelatina i posau-la per sobre dels cupcakes.
I ja està! Aquests cupcakes és vera que duen una mica més de feina que d’altres, però el resultat ho paga. Intentau-ho, segur que no us penedireu.
Ens veim la setmana que ve! Una besada a tothom!
8 Comentaris
Me podrías mandar unos poquitos??? ;D
Voy pa’llá! jejejeje Gracias Lola!
Se ven deliciosos la verdad y que mejor que degustarlos en buena compañía, besitos.
Te doy toda la razón Anabel, en buena compañía todo es mejor. Besos!!!
jejeje y a Canarias enviarías algunos?? admiro esas manitas que tienen todas ustedes para la cocina!
A Canarias??? Te los llevo en persona!!!! Un beso!
No tan sols fan una pinta de morir-se els cupcakes, a més es molt interessant l’história del Proseco, jo no el coneixia, aixi que gracies per compartir- ho tot, un petó!
Moltes gràcies!!!! La veritat és que és molt interessant la història tant d’alguns plats com d’alguns ingredients, i m’encanta investigar-la un poc. I per suposat m’agrada que agradi! Una besada!!!